1

Frisian Troyan Horse

Plastic zwerfafval, de bodem, ons voedsel en onze gezondheid hebben alles met elkaar te maken. Plastic valt in verloop van tijd onder invloed van zonlicht, wind en water uit elkaar in piepkleine deeltjes. Deze zogeheten nanoplastics zijn overal in ons voedselsysteem terug te vinden. Frisian Trojan Horse is een vijf meter groot paard dat op 10/10 door de grachten van Leeuwarden zal varen om aandacht te vragen voor de manier waarop we nu met plastic om gaan en hoe we dat kunnen veranderen!

Frisian Trojan Horse is een initiatief van The Green Alert. Mbo en hbo-studenten bedachten het concept onder vlag van O3 Leeuwarden (een leerbedrijf van ROC Friese Poort, NHLStenden en Friesland College) met als doel duurzaam doen en denken op de kaart zetten. Samen met lokale kunstenaars bouwen zij van afvalhout en plastic zwerfafval, met een knipoog naar Culturele Hoofdstad, Frisian Trojan Horse.

Met de fabricage van plastic heeft de mens een prachtig product ontwikkeld, maar met een wrange bijsmaak. Elk jaar produceert de mens meer dan 340 miljoen ton plastic. Ongeveer de helft daarvan is voor eenmalig gebruik en wordt daarna meteen weer weggegooid. Als we hier zo mee doorgaan, zal er in 2050 meer plastic dan vis in de oceanen zitten; ons plastic probleem wordt binnen tien jaar tijd drie keer zo groot.

Met Frisian Trojan Horse haalt The Green Alert het plastic probleem boven “water”. Bovendien beïnvloeden zij gedurende de tocht over het water direct het gedrag van omstanders door waterflessen en duurzame artikelen uit te delen. Door tijdens de tocht plastic uit het water te vissen ambiëren ze op alle niveaus duurzaam impact te realiseren.

Het paard zal op ludieke wijze verbinding leggen met alle andere duurzame evenementen die op de Friese Dag van de Duurzaamheid worden georganiseerd.

Praktische informatie:

Datum: Woensdag 10 oktober 2018

Startlocatie: Op de Harlingergracht aan de Snekertrekweg 71, 8912 AB Leeuwarden ter hoogte van de Welkoop en de Recycle Boulevard– met daarna een rondtocht door de grachten van Leeuwarden

Starttijd: 9.00u.
Contactpersoon: Stan Stukje  – 06 2018 1391 – thegreenalert@gmail.com

The Green Alert is een team studenten die zich inzetten voor een duurzame wereld: enthousiast, jong, duurzaam en ambitieus! Samen met bedrijfsleven, onderwijs en verschillende overheidsinstanties heeft O3 Leeuwarden het initiatief genomen om duurzaamheid op ludieke en positieve wijze in beweging te brengen bij jong Leeuwarden en haar gasten.

Facebook pagina: https://www.facebook.com/events/1621498594610808/

2

Craft your Future

Vakmanschap en ambacht als bron voor innovatie en duurzaamheid

Ambacht? Is dat niet oubollig, saai en ouderwets? Is dit nog steeds het imago of zien we langzamerhand in dat we de belangrijke kennis die achter deze ambachten schuil gaat verliezen, terwijl we deze juist nog nodig hebben? Wat kunnen we leren van het vakmanschap van toen voor de vraagstukken waar we nu tegenaan lopen? Tijdens Craft your Future zoeken we deze vragen uit.

In de tijd van ambacht, vóór de industriële revolutie, kenden we geen afval. We gebruikten lokale grondstoffen en alles ging circulair. Hoofd en hand waren niet gescheiden en werken met je handen werd juist gezien als een belangrijk vak waarvoor jaren kennis nodig was. Begin 20e eeuw kwam daar verandering in toen we hoofd en hand gingen scheiden en we richting een massa-industrie gingen zodat we goedkoop aan spullen kwamen en mee konden gaan met de laatste mode.

Anders kijken naar afval

We zitten nu in een transitie waarin we anders gaan kijken naar afval. We zien het als grondstof. Maar wie is eigenlijk de eigenaar van het materiaal? Het is tijd om na te denken over een ander verdienmodel. Dat de winst niet zit in het verkopen van veel producten die snel weggegooid worden, is inmiddels duidelijk. Hoe dit wel moet, bedenken we graag samen met jou tijdens deze nieuwe Dwarskijkers Craft your future!

Aanmelden
Aanmelden is verplicht en kan tot woensdag 3 oktober 2018. Let op: er is maar plek voor 100 personen!

Praktische informatie

Datum & tijd: Woensdag 10 oktober 2018 van 9.00 – 16.00 uur
Locatie: Recycle Boulevard, Voltastraat 11, 8912 AE in Leeuwarden
Kosten: Gratis, aanmelden verplicht
Voertaal: Engels!
Contactpersoon: Hendrik Jan Hoekstra 06 5178 4328

Meer info: https://www.keunstwurk.nl/agenda/dwarskijkers-craft-your-future/

Craft your Future is opgezet in samenwerking met Dwarskijkers en het project “Claim Your Future” van MentorProgramma Friesland. Deze dag maakt deel uit van het brede Erasmus+ project “Craft Your Future” waarin het Friesland College met een drietal Europese landen, House of Design en Learning Hub Friesland samenwerkt rondom de thematiek die centraal staat op deze dag. Met steun van o.a. Vereniging Circulair Friesland en Erasmus+ wordt deze dag gerealiseerd en opgenomen in het Nederlandse programma van DutchCulture in het kader van het European Year of Cultural Heritage 2018.

3

Craftmarket

Craft your Future en The Frysian Trojan Horse sluiten gezamenlijk af op de Craftmarket in de Neushoorn in Leeuwarden. Op de Craftmarket zijn oude en nieuwe ambachten te vinden, van tattoo-zetters tot motorbouwers, van makers van bier, papier, klokken, geitenkaas, zeilen tot een zilversmid en een touwslager….

De Craftsmarket wordt georganiseerd door Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 en loopt over in een Iepen UP, de wekelijkse live-uitzending van CH2018 over samenleven in een wereld die verandert.

Praktische informatie

Datum & tijd: Woensdag 10 oktober 2018 van 17.00 – 21.00u
Locatie: Neushoorn, Ruiterskwartier 41, Leeuwarden
Contactpersoon: Hendrik Jan Hoekstra 06 5178 4328

Meer info: https://www.keunstwurk.nl/agenda/dwarskijkers-craft-your-future/

 

4

Diner van de toekomst

18 uur (ontvangst)  – 22 uur

In het meest circulaire schoolgebouw van Nederland van ROC Friese poort in Drachten vindt op 10 oktober a.s. een (besloten) Diner van de Toekomst plaats. Dit diner wordt bereid door leerling koks van ROC Friese Poort in Drachten op basis van de uitgangspunten van Dutch Cuisine. Tijdens het diner wordt een presentatie verzorgd door Jessica Davies over Soil Sustainability.